BAHAN-BAHAN
Pulut hitam (direndam 4-5jam)(anggaran 2-3genggam untuk
4-5orang makan)
Sagu (jika suka)
Santan pekat
Santan cair
Daun pandan
Gula perang(boleh gantikan dengan gula Melaka atau gula
pasir)
Garam secubit
CARA-CARA
Rebus pulut hitam dengan air biasa. Tak perlu air banyak.
Cukup sehingga paras pulut sahaja.Jika ingin tambah sagu, boleh direbus
sekali.(jika sagu direndam tak perlu rebus sagu bersama pulut.Boleh masukkan
kemudian bersama satan)
Setelah empuk(picit pulut,jika lembut bermakna sudah empuk),
masukkan santan cair & daun pandan yg dibelah tengah.
Setelah mendidih masukkan santan pekat, garam, gula.
Tutup api setelah bubur mendidih & rasa yang cukup.
Boleh dihidangkan. Lagi sedap jika dihidangkan sejuk2!
Selamat Mencuba!
TIPS
TAKUT GEMUK SEBAB SUKA MAKAN MANIS2 DAN BERSANTAN? JANGAN RISAU, TELAN OMEGA GUARD SHAKLEE SEBELUM MAKAN. SEBAB OMEGA GUARD BOLEH MENINGKATKAN TAHAP METABOLISME TUBUH. LAGI TINGGI METABOLISME LAGI CEPAT MAKANAN DITUKAR KEPADA TENAGA. MAKIN KURANG LA LEMAK DALAM BADAN!
0 comments on "RESEPI MUDAH & SEDAP : BUBUR PULUT HITAM"
Post a Comment